Grecii au fost primii care sarbatoreau un fel de zi a femeii,prin spectacole si festivitati dedicate zeitei Rhea,mama tuturor zeilor,in fiecare primavara,ca mai apoi sa fie preluata o sarbatoare asemanatoare si la romani.
In anii 1800 exista ”Duminica Mamei”,o sarbatoare englezeasca serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.
Ceea ce astazi sarbatorim ca fiind ”Ziua femeii”,initial nu a fost in istorie un motiv de bucurie.
In anul 1857,in industria textila,marea majoritate a lucratoarelor erau femei.Era o munca grea si prost platita,astfel ca in New York,femeile s-au revoltat si au initiat un protest.Mai apoi,in anul 1908,dat fiind ca nimic nu se schimbase si femeile erau mai prost platite decat barbatii care desfasurau activitati similare,15 000 de femei au protestat din nou,in acelas oras.
In anul 1909,pe fondul luptei pentru constientizare si pentru valorizarea statutului femeii,Partidul Socialist din America a propus sa fie sarbatorita femeia,dar atentie la nivel national,ca mai apoi in 1910,Clara Zetkin din Danemarca,membra de vaza a Partidului Social,sa propuna sarbatorirea zilei femeii la nivel international,lucru care s-a intamplat un an mai tarziu in Austria,Germania si Elvetia,iar in 1913 si in Rusia.
Legatura acestor fapte si date istorice o reprezinta lupta pentru egalitatea de sanse dintre barbati si femei.
Ceea ce a inceput ca o nemultumire s-a transformat in decursul zecilor de ani intr-o sarbatoare dedicata aprecierii femeilor din viata noastra,fie tinere,adulte sau mai in varsta,fie casatorite sau necasatorite,mame sau nu.
In timp,s-a vehiculat ca ar fi Ziua Mamei pe 8 martie,o informatie eronata,deoarece la noi in tara,in perioada comunista se dorea sa se numeasca ”Ziua Mamei”,pentru alinierea cu criteriile de natalitate impuse de Partidul Comunist,lucru care s-a schimbat dupa decembrie 1989,sarbatoarea de 8 Martie,numindu-se la fel ca in alte tari ”Ziua Femeii”, zi in care fiecare femeie isi doreste să fie răsfățată atât de iubit, soț, cât și de copii, rude și chiar colegi. Este ziua în care femeia este sau ar trebui să fie ridicată pe piedestalul unei regine, să primească flori,bomboane sau ursuleti de plus,în semn de respect și mulțumire.