16.1 C
Bacău
marți, septembrie 17, 2024
More
    CercetareAntibioticele naturale

    Ultimele articole

    Antibioticele naturale

    Ceapa gatita sau cruda, ceapa este un ingredient popular care adauga savoare multor feluri de mancare. Considerata verisoara usturoiului, ceapa are compusi sulfurici ce lupta impotriva infectiilor si chiar impotriva bacteriilor persistente. Cercetatorii au examinat eficienta cepei in fata bacteriilor orale si au descoperit ca ceapa poate fi folosita in cazul bacteriei asociata cu boala periodontala (infectie a tesuturilor care inconjoara dintii). Adauga cateva felii de ceapa in sandvisul pe care ti-l prepari si mesteca bine.

    Propolis – din cele mai vechi timpuri, propolisul a fost utilizat pentru vindecarea ranilor, dar si in tratamentul infectiilor bucale si ale gatului, gratie proprietatilor sale antiseptice si bactericide. Tehnologizarea, insa, a permis sa cunoastem mai in detaliu compozitia propolisului si sa descoperim noi utilizari ale acestui ingredient. Astfel, se cunoaste efectul antibacterian al propolisului, activ impotriva celor mai frecvente microorganisme patogene, precum Salmonella, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, etc.. Actiunea este exercitata in principal de flavonoidele din propolis (galangina, pinocembrina), dar si de acizii fenolici, cafeici si ferulici. Pe langa actiunea antibacteriana, propolisul este un imunostimulant, dar si imunopresor. Favorizeaza fagocitoza si formarea de anticorpi, crescand rezistenta la infectii.

    Atunci când consumăm în mod excesiv un antibiotic, bacteria care ar trebui eliminată învață de fapt cum să răspundă la acest medicament, așa încât să scadă eficiența acestuia și să devină imună. În ultima perioadă, există din ce în ce mai multe bacterii rezistente la antibiotic, drept urmare chiar și bolile infecțioase comune pot fi greu de tratat. În încercarea de a crea noi medicamente, specialiștii își îndreaptă atenția spre natură.

    ANTIBIOTICELE NATURALE:

    7 antibiotice naturale eficiente

    Mierea

    Se știe că în Roma Antică se folosea mierea pentru tratarea rănilor căpătate în războaie, dar și pentru prevenirea infectării acestora. Mierea nu este numai unul dintre acele antibiotice naturale, ci și un antiinflamator și antiseptic de preț. Pentru ca tratamentulul cu miere să dea randament, se folosește miere naturală, organică, care poate fi combinată cu scorțișoară. Amestecul de miere și scorțișoară poate avea diverse beneficii pentru sănătate, cum ar reducerea riscului de boli cardiovasculare.

    Turmericul

    Acest condiment nu are numai o aromă deosebită, ci și efecte puternice asupra organismului. Turmericul a fost folosit în mod tradițional ca agent antiseptic, antibacterian, antiinflamator, coleretic și carminativ în tratamentul rănilor și arsurilor, afecțiunilor gastrointestinale și hepatice, afecțiunilor sistemului respirator (de exemplu, astm, tuse, secreție nazală, sinuzită), anorexie și reumatism. Pentru potențarea proprietăților sale, se poate amesteca turmericul cu miere sau cu oregano, alte antibiotice naturale.

    Oțetul de mere

    Oțetul de mere este, de asemenea, un antibiotic natural, dar are și proprietăți antiseptice. Oțetul de mare poate fi folosit cu moderație și intern, diluat în apă cu puțină miere sau pus în salate, dar și extern, fiind un dezinfectant eficient.

    Usturoiul

    Proprietățile vindecătoare ale usturoiului au fost dintotdeauna exploatate de poporul român. Principalele substanțe fitochimice din usturoi care prezintă activitate antibacteriană sunt compușii organosulfurați solubili în ulei, care includ alicină, ajoen și sulfură de alil. 

    Compușii organosulfurați ai usturoiului prezintă o serie de proprietăți antibacteriene, cum ar fi activitate bactericidă, antibiofilm, antitoxină și anti-cvorum împotriva unei game largi de bacterii, inclusiv tulpini rezistente la mai multe medicamente (MDR). Compușii organosulfurați reactivi formează legături disulfurice cu grupări sulfhidril libere ale enzimelor și compromit integritatea membranei bacteriene.

    Cum deosebim infectiile virale de cele bacteriene?

    Infectii bacteriene – particularitati

    Bacteriile si virusurile provoaca cele mai cunoscute si frecvente infectii. Cu toate acestea, exista diferente intre cele doua tipuri de microorganisme daunatoare. Dar care sunt acestea?

    Bacteriile sunt microorganisme minuscule formate dintr-o singura celula. Acestea sunt de mai multe feluri si pot avea mai multe forme si structuri. Bacteriile sunt microorganisme rezistente, ele putand supravietui in aproape orice mediu imaginabil, inclusiv in interiorul organismului sau pe corp.

    Doar cateva dintre acestea provoaca infectii bacteriene la om. Aceste bacterii poarta denumirea de bacterii patogene.

    Infectii virale – particularitati

    Virusurile sunt tot niste mici microorganisme, fiind chiar mai mici decat bacteriile. De asemenea, virusurile sunt extrem de diverse si exista sub o multime de forme si caracteristici. Virusurile sunt paraziti. Mai exact, au nevoie de celule sau tesut vii in care sa se dezvolte.

    Virusurile pot invada celulele organismului si se pot folosi chiar de componentele celulelor pentru a se inmulti. Ba mai mult, unele ucid celulele gazda ca parte a ciclului lor de viata.

    De-a lungul istoriei, milioane de oameni au fost rapusi de boli precum ciuma bubonica, afectiune cauzata de bacteriile Yersinia pestis, si de variola, provocata de virusul variolei.

    Condurul doamnei-in medicina tradițională se realizează preparate din rădăcină, care au efect benefic asupra vaselor de sânge. Datorită conținutului de uleiuri esențiale rădăcina îmbunătățește circulația sângelui și alimentarea cu sânge a mușchiului inimii. De asemenea, pot fi folosite atât frunzele, cât și fructele în scop culinar. Frunzele pot fi folosite în salate, având un gust piperat, semințele sunt de asemenea comestibile și pot fi folosite pe post de substitut pentru capere.