Un biolog este persoana care cerceteaza in amanunt viata organismelor vii,plante si animale,si relatiile acestora cu mediul inconjurator,cu scopul de a gasi noi tratamente pentru boli moderne sau pentru boli mai vechi.
Un biolog se bucura de recunoastere profesionala,dar si de satisfactia personala,pe care o aduce evolutiei diagnosticarii corecte(in domeniul farmaceutic),intelegerea functionarii celulelor vii in raport cu mediul inconjurator si interconectarea unor parti anatomice cu parti robotizate,ca in cazul celor suferinzi(brate inteligente,dispozitive pt inima,ochi bionci,etc).
Ochii bionici pot sa redea vederea celor care si-au piedut-o si pot ajuta chiar si pe cei care nu au vazut niciodata.
Se pune un implant pe retina pacientului,apoi o pereche de ochelari cu o camera in centru,toate interconectate la o unitate externa.
Compania Bionic Vision Australia si Second Sight au lansat aceste prototipuri,pe care insa nu se pot baza cei nevazatori.
O alta echipa de cercetatori de la o universitate di Hong Kong a dezvoltat un ochi bionic electrochimic,3D,care spre deosebire de cel din Australia,foloseste un ochi cu retina curbata,care ar putea capta litere mari,scrise individual.
Sensibilitatea mai mare la infrarosu,fata de ochiul uman,se spera in viitor,ar putea face ca vederea nocturna a acestui ochi bionic sa fie asemanatoare animalelor nocturne.
Daca nervul optic si alte structuri ale ochiului,in principiu caile de transmitere ale informatiei catre creier,sunt nelezate si doar fotoreceptorii sunt distrusi se pot implanta electrozi in ochi,care vor capta informatia imaginii ce trebuie transmisa la creier.
Dat fiind ca aceste imagini grosiere sunt diferite de ceea ce vede ochiul uman natural,este nevoie de o adaptare de pana la 3 luni a pacientului.
Proteza subretiniana foloseste 60 de electrozi ce se afla intre corpul vitros si retina si ajuta nevazatorul sa distinga un obiect stralucitor pe un fond intunecat,o poarta,o usa,o ferastra,o bucata de mobila,lucru extrem de util atunci cand vederea de dinainte a fost total afectata.Toate imaginile creierul le proceseaza in al si negru.
Dispozitivul Prima Systems,dezvoltat in Franta de catre compania Pixium Vision,a ajutat recent o batrana de 88 de ani sa isi recapete partial vederea.Dispozitivul consta intr-un microcip implantat in spatele retinei,o pereche de ochelari cu camera si un mini-computer atasat la o curea.
Progresele biomedicinei in acest domeniu sunt doar la inceput,dar cu mari sperante pentru viitor.
Fiind un domeniu inepuizabil,biotehnologia aduce imbunatatiri majore calitatii vietii atunci cand scopul ei este etic,moral si strict indreptat spre beneficiul umanitatii.