22.1 C
Bacău
joi, iulie 25, 2024
More
  AnimaleLIBELULA

  Ultimele articole

  LIBELULA

  Libelula este o insecta cu doua randuri de aripi,pradatoare(se hraneste cu insectele mai mici,uneori sunt canibale),care se gaseste in apropierea apelor pe toate continentele,mai putin Antarctica.

  Masculii curteaza femele cu complicate manevre de zbor,la viteze incredibile si mai ales s-a descoperit recent ca zboara direct in bataia razelor solare,pentru a-si mari temperatura corpului,acest lucru facandu-i mai seducatori.

  Daca masculii sunt prea insistenti,femela se poate preface si moarta.

  Libelula imperiala: lungimea abdomenului este de 5-6 cm, anvergura aripilor este de 9-10 cm. Toracele este de o culoare verde aprins. Abdomenul este alungit, la masculi fiind de culoare azurie, cu o banda neagra in forma de zigzag la partea dorsala, iar la femele – verde cu banda de culoare bruna,ca o caracteristica generala,desi in realitate sunt colorate diferit in palete uimitoare. Aripile anterioare si posterioare difera atat ca forma, cat si ca nervatiune; in stare de repaos ele sunt intinse, perpendiculare corpului.

  Fiind o sursa de proteina,aceste insecte gratioase sunt consumate in Asia.

  Ochiul libelulei este format din 30 de mii de ochi simpli,mai mult decat orice alta insecta,adica ochii acopera aproape in totalitate suprafata capului,ceea ce o face un pradator redutabil,devorand pana la 100 de tantari pe zi.

  Libelulele traiesc ca nimfe in apa intre 6 luni si 5 ani,iar primavara cand are aripi ea va trai intre o luna si un an,in functie de temperatura apei si a zonei.

  Dat fiind ca aripile se misca independent una de alta,ele pot zbura si cu o aripa rupta,asemenea unui elicopter.Pot plana si pot zbura chiar si inapoi.

  sursa foto:centrulde studii privind facerea lumii

  spot_img