12.8 C
Bacău
miercuri, octombrie 9, 2024
More
    ISTORIEIsraelul din timpuri stravechi si pana astazi

    Ultimele articole

    Israelul din timpuri stravechi si pana astazi

    Avraam,parintele fondator al poporului evreu,locuia in Irak-ul de astazi cand Dumnezeu i-a promis tara „in care curge lapte si miere” si anume  Țara Promisă-Israel- a cărei acoperire include întreg Israelul de azi, plus părți din Egipt, Iordania, Liban, Siria.

    Tara Sfanta a fost sub ocupatie babiloniana(imperiul medo-persan),apoi cand Alexandru Macedon a cucerit acest imperiu,Israelul a avut influente grecesti,ca mai apoi ascensiunea Romei sa duca treptat la înlocuirea influenței grecești cu cea romană.Romanii renumesc țara ca Palestina .

    Imperiul Roman este divizat în Imperiul Roman de Apus (guvernat de la Roma) și cel de Răsărit (cu capitala la Constantinopol/Istanbul/Bizanț). Bizantinii vor prelua administrarea Țării Sfinte pentru câteva secole.

    Ierusalimul capituleaza în fața musulmanilor în 637 d.Hr.

    În anul 1917, Țara Sfântă și Ierusalimul trec de sub stăpânirea otomană sub cea engleză.

    În urma unei rezoluții ONU de partajare a Țării Sfinte și a unui sângeros război israeliano-arab, ia ființă statul modern Israel, după o absență de 1900 de ani din istorie. 

    Incepând cu luna martie 1948, autoritățile evreiești lansează „Planul Dalet” sau Planul D, pentru a-i „împinge” pe locuitorii palestinieni să evacueze zonele atribuite evreilor în planul de împărțire, folosind grupuri paramilitare și metode violente, cum ar fi distrugerea satelor, incendierea și plantarea de bombe.

    760 000 de palestinieni au fost izgoniți din casele lor, pentru a permite evreilor să se extindă și construiască noul stat.

    Israelul, un aliat apropiat al SUA, contestă afirmaţia că i-a alungat pe palestinieni din casele lor şi subliniază că a fost atacat de cinci state arabe a doua zi după crearea sa. Pacte de armistiţiu au pus capăt luptelor în 1949, dar nu a existat o pace oficială.

    Palestinienii care au rămas pe loc în timpul războiului formează astăzi comunitatea arabă israeliană, reprezentând aproximativ 20% din populaţia Israelului.

    Iar în 1967, în urma războiului de 6 zile, Israelul recucerește Ierusalimul în totalitate de la iordanieni.

    Luca 21:24- „Vor cădea sub ascuţişul sabiei, vor fi luaţi robi printre toate neamurile, şi Ierusalimul va fi călcat în picioare de neamuri, până se vor împlini vremurile neamurilor.”

    Un anumit numar de evrei a ramas intotdeauna pe teritoriul Israelului de astazi,care au creat sionismul=“cămin național evreiesc” si au initiat,ajutat si sustinut,legal sau ilegal intoarcerea a cat mai multi evrei din statele vecine,dar si din Europa si America,astfel ca se înregistrează ciocnirile sângeroase între comunitățile de evrei și arabi palestinieni.

    Bill Clintona organizat summitul de la Camp David în data de 11 iulie 2000, reunind prim-ministrul israelian Ehud Barak și directorul Autorității Palestiniene Yasser Arafat pentru negocieri intense, însă fără rezultat. După aceea, relațiile dintre cele două națiuni s-au agravat.

    Motivul conflictului din 2024

    Recent, câțiva evrei s-au rugat în moscheea al-Aqsa din Vechiul Oraș al Ierusalimului. Zona din jurul moscheii este cunoscută musulmanilor drept Haram al-Sharif și este al treilea cel mai sfânt loc pentru Islam după Mecca și Medina din Arabia Saudită. Pentru evrei, zona este cunoscută drept Muntele Templului și este venerată drept locul templului biblic al evreilor. Evreii nu au voie să se roage în interiorul moscheii al-Aqsa, iar un astfel de gest este considerat o provocare. Actuala ofensivă a fost denumită Operațiunea al-Aqsa Deluge de către Hamas.

    spot_img