Ploaia este un fenomen meteorologic,ce are loc prin condensarea vaporilor de apa ce s-au evaporat din lacuri,rauri,mari,oceane,in atmosfera.
Picăturile de ploaie se formează cu ajutorul aerului cald, atunci când aerul cald se ridică spre cer și se răcește,aerul cald înmagazinează o anumită cantitate de apă, iar atunci când acumulează suficiente picături se formează norii. Când norii sunt suficient de mari și au foarte multe picături de apă, acestea se unesc și formează picături și mai mari care devin grele și cad din cauza forței gravitaționale și, ulterior, le vezi sub formă de ploaie,dar nu toata cantitatea de apa din nori ajunge pe pamant,deoarece o parte din aceasta se evapora din nou in atmosfera.
In Marea Caraibelor,pe insula Guadeloupe ploua cel mai mult,38 l/minut/mp,de asemenea satul Mawsynrameste,din India,este cel mai umed loc de pe pamant,prin comparatie cu Deșertul Atacama care este cel mai arid deșert din lume, precipitațiile fiind de 1,8 l/m.p. la 10 ani.
Oamenii de știință de peste tot vor sa produca ploaie inca din din 1940.Desi nu este un fenomen ce poate fi stapanit Emiratele Arade,care se stie ca au foarte mult desert si China continuă să experimenteze cu însămânțarea norilor.
Procedeul de insamantare este unul chimic si poate produce intensitati foarte mari ale ploilor,prin adaugarea de iodura de argint in norii creati si ei artificial din gheata uscata sau praf de sare, care catalizează condensarea picăturilor de apă și produce ploaie artificială.
Iodura de argint acționează ca o „schelă” de care se pot atașa moleculele de apă până când devin atât de grele încât cad la suprafața Pământului.
Iodura de argint sau gheata pur si simplu,este trimisa in nori cu avioane cu rachete sau mai nou cu drone,spargand/dispersand vaporii de gheata existenti in nori.
In anul 1931,in Baragan fiind seceta,reputata om de stiinta Stefania Maracineanu,a reusit sa declanseze ploaia artificiala cu ajutorul sarurilor radioactive,dintr-un avion pilotatde printul Constantin Cantacuzino.
Dat fiind ca Stefania Maracinescu lucra in laboratoarele Marie Curie,din Franta,aceasta a fost delegata sa conduca acelasi experiment si in Algeria,la vremea aceea fiind provincie franceza.
Cert este ca efectele ploii artificiale nu au fost suficient studiate, banuindu-se ca schimbarea regimului precipitaţiilor poate duce la ploi torențiale și alte fenomene meteorologice extreme. Ca urmare a acestei situații, se produc inundații și scade calitatea apei, iar resursele de apă devin tot mai precare în unele regiuni,desi se doreste exact contrariul.