12.8 C
Bacău
miercuri, octombrie 9, 2024
More
    CercetareCutremur - intre mit si date stiintifice

    Ultimele articole

    Cutremur – intre mit si date stiintifice

    Cutremurele sunt fenomene naturale,cauzate de eliberarea de energie in urma tensiunilor acumulate,prin ruperea faliilor.

    Placile tectonice sau litosferice,alcatuies invelisul extern al Pamantului si au intre 15 si 250 de km grosime,numarul lor fiind situat intre 7 si 12 falii.

    sursa foto:despre cutremure

    In Romania,in judetul Vrancea,Carpatii Orientali fac o curbura si de aceea este zona cea mai seismogena din tara.

     După adâncimea hipocentrului, cutremurele sunt: superficiale (0 – 70 km), intermediare (50-70 pâna la 300 km), adanci (300 pâna la 700-800 km).

    Cutremurele ce au loc in faliile oceanelor,pot provoca valuri uriase,de 30 de metri,numite tsunami.

    Cu cat hipocentrul unui cutremur este mai aproape de suprafata,cu ata intensitatea undelor ce se propaga este mai mare.Asta este diferenta majora dintre cutremurele produse in Turcia si cele ce se produc deseori in Vrancea.

    Thales din Milet, vestitul invatat din Grecia antica, credea ca agitatia extrema a imensei mari pe care pluteste pamantul determina ivirea cutremurelor.

    In Mexic se credea ca dracul si acolitii sai,provoaca cutremure din cauza ca fac sapaturi pentru camerele de tortura .

    In peninsula Kamciatka, din Rusia, exista legenda unui zeu numit Tuli care purta pamantul intr-o sanie trasa de caini plini de purici. Ori de cate ori un caine se oprea si se scarpina, pamantul incepea sa se cutremure.

    In zilele noastre,in Romania exista falsul mit ca anumite constructii de pe vremea lui Ceausescu ar fi mai sigure ca altele,facandu-se referire la cladirile politiei,securitatii sau a unor inalti functionari.In perioada comunista toate constructiile au avut de respectat acelas grad de siguranta.

    Tot in acea vreme se crede fals ca multe blocuri au fost construite pe role,ceea ce este fals,un singur bloc fiind construit astfel la Iasi.

    Mitul conform caruia cutremurele mici si dese sunt “bune” pentru ca disipa tensiunea din placile tectonice, impiedicand astfel producerea unui cutremur mare. FALS! 32 de cutremure de 5,5 grade pe scara Richter echivaleaza cu un cutremur de 6,5 grade Richter. Asta inseamna ca, pentru a se disipa energia care produce un cutremur de 9 grade Richter, avem nevoie, TEORETIC, de aproximativ 1.000.0000 de cutremure cu magnitudinea 5 pe scara Richter.

    De asemenea exista mitul ca anumite aplicatii pe telefon te pot avertiza din timp,inainte producerii unui cutremur,ceea ce este fals,deoarece undele seismice sunt resimitite cu 35-40 de secunde inainte de producerea cutremurului.

    Mitul ca te poti adaposti sub tocul usii este valabil doar pt casele care il au din lemn masiv.

    Recomandarile in caz de cutremur sunt:ramaneti calmi,stingeti toate sursele de foc,stati departe de ferestre,nu iesiti afara,nu fugiti,nu va aruncati pe fereastra,nu utilizati liftul,lasati usa larg deschisa pentru a nu ramane blocati in interiorul casei,stati cat mai departe de cladiri,deoarece se pot prabusi,iar pamantul nu se crapa si te inghite ca in filme,iar in final dupa ce cutremurul a trecut incercati sa acordati primul ajutor celor in nevoie.

    sursa foto:adevarul

    spot_img