-2.2 C
Bacău
joi, ianuarie 16, 2025
More
    CercetareBacterii-diferente intre infectiile bacteriene si cele virale

    Ultimele articole

    Bacterii-diferente intre infectiile bacteriene si cele virale


    Bacteriile sunt organisme unicelulare, relativ complexe, autosuficiente, capabile de auto-reproducere. Bacteriile se împart în două bacterii noi, împărțindu-și materialul genetic (ARN sau ADN) în două și construind un perete celular pentru fiecare bacterie nou formată.

    Acesta este mecanismul prin care bacteriile supraviețuiesc pe Pământ, chiar și în medii extraterestre. Studiile fosile arată că bacteriile există de peste 3,5 miliarde de ani și pot supraviețui într-o mare varietate de medii, inclusiv căldură și frig extreme, deșeuri radioactive, roci și suprafețe din plastic și pe și în interiorul corpului uman.

    Există de 10 ori mai multe bacterii decât celule în pielea umană, intestine și membranele mucoase. Numai intestinul găzduiește peste 10.000 de specii și peste 10 trilioane de organisme. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive pentru oameni. În plus, pot avea efecte pozitive. De exemplu, Lactobacillus acidophilus este o bacterie benefică în tractul digestiv, care ajută la digestia alimentelor, distruge microorganismele care cauzează boli și oferă nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele.

    sursa foto:tyblk.info


    Virusurile sunt organisme chiar mai mici decât cele mai mici bacterii. Un virus nu este o celulă, ci o capsulă care conține material genetic (ARN sau ADN) și nu se poate replica. De aceea se numesc „paraziți”.

    Spre deosebire de bacterii, virusurile necesită o gazdă vie, cum ar fi oamenii sau animalele, pentru a se replica. Altfel nu vor supraviețui. Virușii pot rămâne latenți pentru perioade lungi de timp înainte de a contacta o gazdă adecvată. Pentru a se multiplica, virusul intră în corpul gazdei, unde se atașează și invadează celulele sănătoase, „deturnând” mașinile celulei – înlocuind instrucțiunile originale de ADN sau ARN ale celulei cu propriile sale instrucțiuni genetice. Aceste instrucțiuni implică crearea a mii de copii ale celulei. virus. În cele din urmă, după ce celula gazdă și-a făcut treaba, celula gazdă este adesea distrusă, copiile virale se dispersează și invadează alte celule, iar procesul de replicare se reia.

    Majoritatea virusurilor nu joacă un rol pozitiv în corpul uman. Misiunea ta este să găsești o gazdă potrivită care să asigure supraviețuirea tulpinii tale de virus și să reprogramați celulele gazdei pentru a crea cât mai mulți viruși până când celulele sunt distruse și mor. Foarte specific pentru celule. De exemplu, celulele ficatului, celulele sistemului respirator, celulele sanguine etc. În unele cazuri, virușii pot transforma celulele normale în celule precanceroase sau canceroase.

    spot_img