Regnul animal se imparte in doua mari categorii:vertebrate si nevertebrate si are urmatoarele caracteristici:sunt pluricelulare,au tesuturi diferentiate,celulele sunt lipsite de perete celular de natura celulozica.
Animalele nevertevrate reprezinta 95% din regnul animal si se caracterizeaza prin faptul ca nu au schelet intern,unele avand scheletul extern,precum melcul,racul,crabul,fluturele si paianjenul.
Animalele vertebrate reprezinta 5% din regnul animal si se diferentiaza prin faptul ca au organe perechi,au schelet intern,creier puternic dezvoltat si sistem nervos avansat.
Vertebratele sunt clasificate in pesti,amfibieni,reptile,pasari si mamifere.
Nevertebratele se comporta aproape in totalitate pe baza instinctului,cu exceptia caracatitei,in timp ce vertebratele pot reactiona rapid la schimbarile din mediul inconjurator.
Animalele vertebrate sunt eucariote,sunt heterotrofe(obtin energie din hrana),au craniu,schelet,coloana vertebrala si traiesc in diferite regiuni ale planetei.Pielea are doua straturi,derma si epiderma,au simtul mirosului si auzului dezvoltat,amjoritatea au ochi,desi la cele care traiesc in pesteri sau in subteran nu sunt functionali(cartita,liliacul).
Animalele nevertebrate de pind de plante sau de alte animale pt hrana,hranirea avand loc in 3 moduri:filtrarea microparticolelor(buretii),masticarea macroparticulelor(cefalopode-calamarul,caracatita),prin fluide(endoparazitii-viermii).In plus ele sunt ectoterme,adica nu produc caldura corporala proprie,ci o extrag din mediul inconjurator sau de la gazda pe care o paraziteaza.In plus nevertebratele trec prin metamorfoza,adica isi schimba aspectul toata viata,cel mai cunoscut exemplu fiind cel al fluturelui,care trece prin stadiul de larva,pupa si apoi are aripi si un colorit divers.
Relatiile dintre fiintele vii,vertebrate sau nevertebrate sunt uneori negative,deoarece doua specii diferite pot concura pt obtinerea aceeasi hrane sau pt teritoriu,dar in relatia acesta de competitivitate ele nu se exclud neaparat una pe cealalta.Un parazit ce profita de o fiinta vie,desi traieste in simbioza cu gazda sa,este tot o relatie negativa.
Relatia de mutualism,este aceea in care ambele organisme au de profitat,asa cum este in cazul relatiei dintre alge si ciuperci,algele primind zaharuri de la ciuperci ,ciupercile traind astfel intr-un mediu umed si protejat.
Commensalismul este tipul de relatie in care o fiinta vie are beneficii iar pt cealalta parte nu se produce nici un efect.Exemplu:algele care traiesc in conchilia unei broaste testoase,neafectand in nici un fel traiul broastei.
Relatie concurentiala,ce are loc intre leu si hiena,ele concurand pt acelas tip de hrana,in aceeasi raza perimetrala.