16.1 C
Bacău
marți, septembrie 17, 2024
More
    AnatomieUNGHIILE SI PARUL

    Ultimele articole

    UNGHIILE SI PARUL

    Unghiile noastre sunt alcătuite din mai multe părţi. Partea vizibilă este cunoscută sub numele de corp unghial. Sub acesta se află patul unghiei. Partea albă în formă de semilună de la baza unghiei se numeşte lunulă (cunoscută şi ca matricea distală). Ţesutul de deasupra matricei se numeşte cuticulă, iar ţesutul moale aflat imediat peste cuticulă poartă numele de eponichium.

    Presiunea din interiorul matricei unghiale împinge în afară celulele cheratinizate moarte. Forma unghiei, pe măsură ce aceasta creşte, este pur şi simplu o continuare a unghiului matricei.

    Părul și unghiile sunt  alcătuite din celule moarte , nu conțin terminații nervoase , și de aia nu simțim durere. Adică, dacă ne smulgem un fir de păr sau dacă ne tăiem din greșeală un pic de piele, poate durea tare.  

    Firul de par, un element aparte din familia fanerelor, are functia esentiala de a proteja capul. Foarte solid, format din proteina fibroasa, keratina, un fir de par poate sustine o greutate de 100 grame.
    Keratina care intra in componenta parului, contine doi aminoacizi bogati in sulf, metionina si cistina. Aceasta din urma face parul mai solid decat fibrele avand acelasi diametru, din aluminiu sau nailon. Parul fragil contine foarte putina cistina.

    In fiecare zi, omul pierde aproximativ 100-150 de fire de par, dar aceasta pierdere este compensata de cresterea continua a altor fire de par. Cresterea parului este hormono-dependenta: estrogenii stimuleaza cresterea parului, iar androgenii au tendinta de a-l face sa cada. De aceea calvitia apare cu precadere la barbati.
    Avand in vedere faptul ca ramane mai multi ani pe capul nostru, parul ofera indicatii pretioase cu privire la modul nostru de viata; toate substantele consumate pot fi observate in fibrele capilare.

    Asa ca desi s-au desfasurat numeroase cercetari,sampoanele,fiolele de scalp,cremele si alte panacee impotriva caderii parului nu exista sau nu au nici o baza stiintifica.

    Pentru intretinerea unghiilor oja si produsele intaritoare au efectul de marire a rezistentei acestora,deoarece functioneaza pe acelasi principiu ca si tencuitul sau varuitul unui perete.Desi pare urata comparatia,este cat se poate reala si potrivita,deoarece cheratina este tesut mort si nu i se impiedica „respiratia” prin adaugarea de straturi.

    sursa fot:medimfarm

    spot_img