Ficatul cantareste la adult aproximatix 1,5 kg,situandu-se astfel pe locul doi ca marime,dupa piele.
Ficatul participa la digestie prin intermediul venei porta.Bila(secretata de catre celule hepatice) colecteaza substantele nutritive descompuse de intestin.
Medicamentele,alcoolul consumat zilnic,virusii(hepatita),poluarea alimentara,poluarea aerului si poluarea fonica cauzeaza steatoza hepatica(„ficat gras”),care produce disfunctionalitati in metabolizarea(absortia si descompunerea)lipidelor,proteinelor si glucidelor.
Ceea ce este uimitor este ca acest proces de degradare este reversibil,ficat regenerandu-se odata cu intreruperea consumului de alcool,printr-o dieta sanatoasa si prin miscare usoara in zone nepoluate.
Chirurgia robotica este recomandată în situațiile în care laparoscopia își atinge limitele. Pe măsură ce tehnologia a pătruns tot mai mult în practica medicală, indicațiile pentru chirurgie robotică s-au extins și, consecutiv, s-a mărit proporția pacienților care beneficiază de o îmbunătățire semnificativă a calității vieții după acest tip de tratament chirurgical modern.
Donatorul, care poate fi o ruda de sange, sot, prieten sau pur si simplu un om dispus sa ajute, va fi evaluat cu atentie pentru ca riscurile la care este expus sa fie minime. Grupa sanguina si dimensiunile donatorului reprezinta factori critici in stabilirea compatibilitatii cu cel care primeste transplantul. Ideali sunt donatorii cu grupa AB0 si sub 60 de ani.
Potrivit Daily Mail, cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au reprogramat celulele pielii în celule stem, care au fost apoi transformate în celule hepatice. „Organismele” (ficatul mic, n.r.) secretă acizi biliari și uree, la fel ca ficatul uman, dar sunt „fabricate la comandă” folosind celulele proprii ale pacientului. Organele create din ADN-ul uman al primitorului ar putea fi o nouă alternativă la transplanturile care în prezent necesită și un donator. „Este uimitor să vezi un organ uman – maro, ca un ficat – la un animal. Acest lucru care arată ca un ficat și funcționează ca un ficat a fost produs din celulele pielii cuiva”, a spus autorul studiului, autorul principal, Alejandro Soto. -a remarcat Gutierrez.