16.1 C
Bacău
marți, septembrie 17, 2024
More
    AnatomieDepresia

    Ultimele articole

    Depresia

    Depresia este o boala a sufletului,o boala afectiva ce afecteaza calitatea vietii prin dezinteresul fata de tot ceea ce inconjoara o persoana,dar si fata de sine,reduce nivelul de energie,afecteaza viata profesionala ,de familie si interesul fata de orice activitate ce aduce placere.

    Este a doua afectiune,dupa cele de inima,care debiliteaza viata oamenilor pe intreg pamantul.

    Fara a enumera numeroasele simptome ale acestei afectiuni,este suficient sa spunem,ca daca timp de 2 saptamani la rand,starea de planset,iritabilitate,tristete profunda si dezinteres general,continua,atunci este important sa se apeleze la orice tip de ajutor:psiholog,psihiatru,preot,familie,prieteni.

    Persoanele care sufera de depresie pot fi ajutate cu multa iubire,calmitate si atentie.Trebuie sa fie menajate,ocrotite,intelese,dar implicate in lucruri despre care cei apropiati stiu ca ii faceau placere.

    Expunerea continua la stres,factorii ereditari,abuzurile,traumele din copilarie,dar si dorinta continua de a face totul in mod perfect,sunt factori declansatori ai acestui ucigas tacut.

    Unele medicamente pot si ele sa induca fenomene depresive : antihipertensive, contraceptive orale si hormonii, stimulante sau supresoare ale apetitului alimentar, analgezicele si antiinflamatoarele, antibacterienele si antimicoticele.

    Dintre afectiunile medicale generale care pot sa favorizeze aparitia unor stari de depresie, cele mai frecvente sunt cele neurologice (boli cerebrovasculare, epilepsia), endocrinologice (tulburarile tiroidiene si ale altor glande endocrine), cele infectioase (infectia HIV, mononucleoza, pneumonia virala si bacteriana) si inflamatorii.

    • Sentimente de disperare – starile respective pot include sentimente nejustificate de vinovatie sau devalorizarea propriei persoane. Pacientul poate sa isi piarda increderea in sine, sa se invinovateasca pentru lucruri care nu s-au intamplat din vina lui sau sa simta ca totul este inutil. Unele persoane depresive pot chiar sa se urasca pe ele insele. Intr-unele cazuri, acest simptom este asociat cu tulburarea depresiva majora, o forma grava de depresie.
    • Oboseala sau lipsa somnului – multi pacienti isi pierd interesul pentru activitatile obisnuite pentru ca nu mai au energie. Unele persoane sufera de insomnie sau, din contra, dorm prea mult. Lipsa odihnei corespunzatoare poate determina simptome precum agitatie sau anxietate.

    Unele suplimente alimentare precum 5HTP, Omega 3 din ulei de pește sau suplimentele cu vitamina D pot îmbunătăți starea de spirit, combătând depresia.

    1. Nu da vina pe tine – depresie+senzatia de vinovatie si inadecvare te pot tine departe de recuperarea sanatatii mintale. Iesirea din depresie necesita acceptare, rabdare, timp si ajustarea atitudinii. “Trebuie sa intelegi ca depresia e o boala psihica la fel ca bolile de inima, diabetul si cancerul”, zice psihologul Richard Raskin din New York.
    2. Vorbeste despre asta – Nu e usor sa vorbesti cu oamenii despre depresie, dar ajuta mai mult decat daca o tii secreta. “Nu va intelege toata lumea si nu te vor sprijini toti”, zice Raskin, “dar prietenii si familia iti pot oferi un suport emotional care te va ajuta sa cauti un tratament. Nu te izola!”.
    3. Fa exercitii regulate – desi poate o fi ultimul lucru de care ai chef cand esti depresiv. 30 de minute sau mai mult de miscare zilnica, sau mers pe bicicleta, timp de 12 saptamani – arata studiile – reduc cu 50% simptomele de depresie.
    4. Amana deciziile majore – pentru ca depresia iti poate afecta perceptiile si judecata. Asadar e intelept sa amani eventualele decizii mari care privesc cariera, relatiile, pana cand te simti mai bine. “Una din simptomele depresiei este aceea ca ai o impresie negativa despre modul in care merge viata ta”, zice Raskin. “Asta iti altereaza judecata si poti sa nici nu fii constient de asta”. Daca e musai sa decizi ceva, recomandarea psihologului e sa n-o faci, totusi, impulsiv, ci mai degraba sa decizi dupa ce consulti o persoana apropiata in care ai incredere.

    spot_img