12.8 C
Bacău
miercuri, octombrie 9, 2024
More
    AnatomieCREIERUL

    Ultimele articole

    CREIERUL

    Creierul sau encefalul reprezinta o parte a sistemului nervos si care este responsabil cu bataile inimii,mersul si reglarea emotiilor,toate reglate printr-o densa retea de neuroni(85-100 miliarde neuroni),protejat de cutia craniana cu o capacitate cilindrica de 1450 cmc.

    Neuronii se dezvolta pe tot parcursul vietii iar activitatea acestora se masoara prin EEG(electro-encefalo-grama).

    Ca si curiozitati putem specifica ca cercetari in domeniu au demonstrat corelatia intre nivelul de IQ si capacitatea de a visa,chiar daca cel mai adesea persoana uita visul.Visatul cu ochii deschisi este mai intens intre 17 si 29 de ani,scazand semnificativ dupa varsta de 40 de ani,desi aceste statistici sunt doar numere,cazurile individuale fiind cele care nu confirma regula.Tot dupa 40 de ani se produce un fenomen numit reminescence bump effect si anume capacitatea de a ne aminte foarte viu ceea ce am trait intre 14 si 25 de ani.

    Capacitatea de stocare a creierului ,din prisma faptului ca o sinapsa poate stoca 1 bit,este nemasurata,ajungand la 1 PETABYTE ,adica 1 milion de GB,dar totusi memoria nu functioneaza ca un memory-stick,deoarece desi avem ca etape intiparirea informatiilor,stocare si recuperarea lor,mai avem si uitarea,o etapa controversata,dar care ajuta la curatarea si eficientizarea informatiilor.

    Performantele intelectuale depind de densitatea materiei cenusii din cei 4 lobi si atinge maximul densitatii la varsta de 16 ani.

    Etapa profunda a somnului,REM,este afectata de starea de depresie si astfel memoria autobiografica este mai scazuta.

    Amintirile stocate in creier pastreaza foarte putine informatii senzoriale(gust,miros,muzica) si de aceea prin povestirea repetata sporadic a acestora putem pastra cat mai multe informatii in creier.Alte cerecetari spun ca noi de fapt nu uitam nimic si ca informatia este acolo,doar ca nu stim sa o scoatem la suprafata.

    Creierul consuma in medie 500 de calorii pe zi,aproximativ cat contine un burger si consuma 25% din energia corpului.

    Fiind cel mai misterios organ al corpului,creierul a generat o serie de mituri,presupuneri si credinte false.Astfel ca,egiptenii credeau ca procesele gandirii au loc inima sau faptul ca Einstein a justificat inteligenta lui prin faptul ca el foloseste o mai mare capacitate a creierului decat ceilalti oameni,a condus la falsa ipoteza ca omul foloseste doar 3-5 % din capacitatea acestuia.

    In functie de activitatea desfasurata,citit,sport,conversatie,etc,se activeaza o anumita parte a creierului,ca pana la sfarsitul zilei intreg creierul sa fie pus in functiune,numai ca etapizat.

    sursa foto:memorabilia

    spot_img